lunes, 15 de marzo de 2010

POSICIONS DELS JUGADORS

Un arquer líber és qualsevol porter capaç de sortir de la seva àrea o gran tirador de faltes seleccionat pel seu equip. Els principals llançaments de l'arquer líber (més conegut com a porter davanter o porter mosca) solen ser faltes llunyanes o córners. En aquest últim és més freqüent que pugin a rematar però en altres casos són ells els que el tiren.


Un centrecampista, migcampista o volant és qui juga al mig del camp en un camp de futbol. És una de les posicions més famoses d'aquest esport. Entre les seves funcions es troben: recuperar pilotes, propiciar la creació de jugades i explotar el joc ofensiu. Des dels anys 90 s'utilitza amb més freqüència la tàctica 4-3-1-2, que pot ser catalogada com bàsica, per ser un balanç entre joc ofensiu i defensiu, encara que molts entrenadors prefereixen eliminar l'enganxament i d'alinear dos migcampistes de contenció amb dos migcampistes mixtes pels laterals (4-4-2), o restar un jugador a la defensa i formar un 3-4-1-2 (amb enganxada). Altres variants són el 3-5-2 o el 3-3-2-2.També pot aplicar la tàctica de tres centrals, un dels quals actua de lliure, i dos laterals carrilers i ser una variant 5-3-1-1.


El defensa, defensor o defensa, en futbol, és un jugador del camp que té com a rol principal impedir que els adversaris marquin gols. Els tipus de defensors són: marcador central, líber i lateral. Actualment els equips utilitzen 3 formacions bàsiques de defensors en el camp de joc: A l'esquema 4-3-1-2 o 4-4-2:o 4 defensors: on 2 d'ells són "centrals" i 2 "laterals" o "marcadors de punta". A l'esquema 3-5-2 o 3-4-1-2:o 3 defensors: on 1 d'ells és "líber" i 2 són stoppers. En ser aquesta una formació de defensa bastant poc utilitzada sobretot a Espanya, se sol dir que hi ha només un "central" i "dos laterals". A l'esquema 5-3-2 o 5-2-1-2:o 5 defensors: variant emprada sobretot en alguns equips d'Europa, on un defensor és el "líber" i davant d'ell juga una línia de 4 defensors (2 centrals i 2 laterals). A Espanya es prefereix l'ús de primer central (al líber), central lateral dret i esquerre i laterals dret i esquerre.


Un davanter o atacant és un jugador d'un equip de futbol que es juga en la posició d'atac, la més propera a la porteria rival, i és per això el principal responsable de marcar els gols. Aquesta posició tan avançada i les seves limitades responsabilitats defensives, conclouen que els davanters marquin molts més gols que la resta dels seus companys, i normalment, aquests jugadors són els més coneguts i estimats pel públic, igual que solen ser els més cars de la plantilla. Les formacions modernes usualment empren entre un i tres davanters, sent el més comú que hi hagi dos. Els entrenadors normalment situen a un d'aquests dos davanters al mig del camp, enfrontat a la porteria rival, mentre que l'altre té el seu joc per darrere del primer o pels costats del camp, buscant constantment donar passades-gol al seu company dins de l'àrea. Al primer cas se l'anomena centrodelantero i al segon extrem dret o esquerre.


El porter, és la posició que representa l'última línia de defensa entre l'atac de l'oponent i la pròpia porteria. És una de les posicions més difícils de jugar, a causa de la seva gran complexitat i responsabilitat. La funció principal del jugador en aquesta posició és la de defensar directament la porteria i evitar que el contrari marqui un gol. El porter és l'únic jugador de l'equip al que se li permet tocar la pilota amb les seves mans o braços durant el joc. Cada equip ha de tenir un porter en el camp en tot moment del joc. Si el porter és forçat a deixar el món, tant per lesió o per expulsió, un altre jugador ha d'assumir la posició, quan no hi ha un porter suplent o l'equip hagi usat les seves substitucions permeses.


Líber és una posició que ocupa un jugador de futbol, generalment un defensor, a la defensa de l'equip, i té la particularitat d'estar "lliure" d'obligacions de marca i d'una zona que hagi de cobrir.Encara que la seva posició sol ser al punt de penal, a causa de la llibertat que obstenta aquesta posició, té la possibilitat d'auxiliar a la resta dels seus companys de la defensa. Generalment és l'últim home de la línia defensiva però també és possible que jugui per davant de la mateixa i ser lliure d'atacar en certes ocasions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario